Bonobo

Bonobo , ( Pan panisks ), ko sauc arī par pigmeja šimpanze , pērtiķis kas tika uzskatīta par šimpanzes pasugu ( Pan troglodīti ) līdz 1933. gadam, kad to pirmo reizi klasificēja atsevišķi. Bonobo ir sastopams tikai zemienē lietus meži gar Dienvidu krastu Kongo upe Kongo Demokrātiskajā Republikā. Bonobo, kas gan pēc fiziskā izskata, gan dzīves veida atgādina šimpanzi, ir slaidāks, ar garākām ekstremitātēm, šaurāku krūtīm un apaļāku galvu ar mazāk izvirzītu seju. Bonobos nav daudz mazāki par šimpanzēm: tēviņi sver apmēram 39 kg (86 mārciņas) un sievietes apmēram 31 kg, bet abi ir vienāda auguma, stāvot 115 cm (3,8 pēdas) augsti.

bonobo vai pigmejas šimpanze (Pan paniscus)

bonobo vai pigmejas šimpanze ( Pan panisks ) Bonobo jeb pigmijas šimpanze ( Pan panisks ), ir sastopams tikai zemienes lietus mežos Kongo upes dienvidu krastā Kongo Demokrātiskajā Republikā. Enciklopēdija Britannica, Inc.



šimpanžu un bonobu (Pan ģints) ģeogrāfiskais apmērs

šimpanžu un bonobu (ģints simbols) ģeogrāfiskais apmērs Maize ) Primātu ģints ģeogrāfiskais diapazons Maize - izgatavots no bonobo ( P. paniscus ) un šimpanze ( P. troglodytes ) - aptver lielas Āfrikas rietumu un centrālās daļas. Enciklopēdija Britannica, Inc. / Kenijs Čmielewskis



Uzziniet par bonobo sociālo uzvedību

Uzziniet par bonobo sociālo uzvedību. Kādi bonobos var iemācīt cilvēkiem par sadzīvot. Pasaules zinātnes festivāls (Britannica izdevniecības partneris) Skatiet visus šī raksta videoklipus

par ko bija tēvoča Toma kajīte

Bonobos barojas galvenokārt koki un nolaisties zemē, lai pārietu pie citiem kokiem. Viņi ēd galvenokārt augļus (kurus viņi bieži dala savā starpā) un citu veģetāciju, piemēram, garšaugus un saknes . Dažās vietās ēdiens tiek mazgāts plūsmās. Diētu papildina bezmugurkaulnieki piemēram, kāpuri un sliekas. Retos gadījumos tie ir novēroti ēšanas laikā sikspārņi , lidojošās vāveres un pat jauni duikeri (mazi antilopes ). Atšķirībā no šimpanzēm, bonobos nemedīž pērtiķus, bet gan spēlē un kopj viņus. Turklāt bonobos nekad nav novērotas zīdaiņu slepkavības, kanibālisma un letālas invāzijas parādības, kas novērotas šimpanzēs. Atšķiras arī attiecības starp atsevišķām kopienām - indivīdi bieži sajaucas. Pieaugušie vīrieši nejaucas, bet, atšķirībā no šimpanzēm, nav naidīgi. Vienlīdzīga un mierīga bonobo sabiedrība, iespējams, ir attīstījusies konkurences samazināšanās rezultātā, pateicoties viņu pārtikas pārpilnībai. biotopi .



kādā pilsētā spēlē Vašingtonas sarkanās ādas

Bonobos dienas laikā ir aktīvi un pārvietojas četrrāpus, ejot ar pirkstu. Viņi klāj gultas no lapu zariem, bet savvaļā rīku izmantošana galvenokārt attiecas tikai uz lapu lietussargiem un zaru vilkšanu iebiedēšanas laikā. Viņi veido kopienas, kuru skaits parasti ir no 30 līdz vairāk nekā 100 cilvēkiem un kuru mājas platība ir 22–60 kvadrātkilometri (8,5–23 kvadrātjūdzes). Katru kopienu savukārt veido partijas, 6–15 cilvēku grupas, kas barojas kopā, bet kuru dalība pastāvīgi mainās. Bonobo mātītes un viņu mazuļi veido lielākās grupas pamatu, un tēviņi mēdz sekot nobriedušu sieviešu vadībai. Sievietes apvienojas ar pieaugušiem vīriešiem, un mātes palīdz saviem pieaugušajiem dēliem paaugstināt viņu dominējošo stāvokli. Tādējādi, lai arī pieaugušu vīriešu izmērs ir lielāks nekā pieaugušām sievietēm, nevar teikt, ka pirmie dominē otrajā. Tēviņi kopj un pārtiku dala vismazāk ar citiem tēviņiem, turpretī sievietes kopj un kopīgi lieto pārtiku galvenokārt ar citām sievietēm. Vīrieši un sievietes, veci un jauni, pārojas un izmanto dažādas seksuālās uzvedības, lai veicinātu sociālo saikni. Bonobo sievietes ir seksuāli aktīvas ilgāku laiku nekā viņu šimpanzes kolēģi; viņi nēsā pēcnācējus ar aptuveni piecu gadu starplaiku un atsāk koplietošanu ar vīriešiem gada laikā pēc došanas dzimšana . Bonobos dažreiz pārojas klātienē, kas šimpanzēs reti sastopams.

Bonobos ir vieni no tuvākajiem cilvēces radiniekiem. Ģenētiskā analīze liecina, ka līnija, kas ved uz modernu cilvēkiem ( Homo sapiens ), un cilts, kas satur bonobus un šimpanzes, pirms aptuveni 6,5 miljoniem līdz 9,3 miljoniem gadu atšķīrās. Ģenētiskie pētījumi arī liecina, ka bonobo un šimpanzes atšķīrās viena no otras apmēram pirms 1,7 miljoniem gadu.

cilvēka evolūcija

cilvēces evolūcija Cilvēku un pērtiķu atšķirības no kopēja priekšteča. Enciklopēdija Britannica, Inc.



Bonobo skaits savvaļā samazinās, jo cilvēki iznīcina mežus un nelikumīgi medīja gaļas bonobos. Starptautiskā dabas un dabas resursu saglabāšanas savienība bonobo uzskata par apdraudētu sugu; 20. gadsimta beigās aplēstais iedzīvotāju skaits bija mazāks par 40 000. 21. gadsimta sākumā veiktās aptaujas liecina, ka bonobo populācija turpināja samazināties, līdz 2016. gadam samazinoties līdz nedaudz vairāk nekā 20 000 cilvēku.